Kalkaanslag in de keuken: het is een probleem waar we allemaal weleens mee te maken hebben. En hoe hard je ook schrobt, het lijkt alsof die vervelende witte aanslag steeds terugkomt. Daarnaast beschadigt kalk je toestellen en leidingen waardoor hun levensduur drastisch daalt.
Maar geen paniek! In deze blog delen we enkele praktische tips om kalkaanslag in de keuken te verwijderen en voorkomen.
Vooraleer water uit jouw kraan stroomt, legt het een hele weg af. Onderweg absorbeert het mineralen uit de bodem, zoals magnesium en calcium. Wanneer je water opwarmt, transformeren deze twee stoffen naar hard, vast materiaal - we spreken dan van hard water. Samen vallen ze neer als kalkaanslag en dringen ze jouw leven binnen. Helaas is dit verschijnsel minder onschuldig dan het lijkt …
Ophopende kalkaanslag beschadigt je toestellen waardoor ze minder goed functioneren. Daardoor moeten ze harder werken voor hetzelfde resultaat: hallo duurdere energierekening.
Daarnaast is het uitzicht van kalk op je kranen of drinkglazen een esthetische nachtmerrie. Het ziet er niet alleen vies uit, het kan ook een gezondheidsrisico vormen. Zo beïnvloedt kalk de smaak van je water en bevordert het de groei van bacteriën. Hierdoor komt de veiligheid van je voedsel in gevaar.
Vraag jouw gratis teststrip aan en ontdek het in 1 minuut!
Om kalk te verwijderen, heb je een zuur nodig. Een van de makkelijkste en natuurlijkste manieren om dit te doen, is met een citroen. Je waterkoker ontkalken? Snijd een citroen in twee en gooi deze in het toestel. Breng het water met de citroen 2 tot 3 keer aan de kook. Daarna spoel je alles grondig af met lauw water en een vodje.
Om andere toestellen proper te maken, gebruik je simpelweg dit mengsel van citroenzuur en warm water. Schrobben maar!
Bovenstaande oplossing pakt het symptoom aan, niet de oorzaak. Bovendien tasten de zuren op termijn je splinternieuwe SodaStream of koffiemachine aan.
Wil jij de oorzaak aanpakken van kalk? Dan koop je best een waterverzachter!
Dit apparaat filtert de slechte mineralen uit je water voordat het je keukenapparaten bereikt. Hierdoor geniet je van allerlei voordelen:
- Er valt geen kalk meer te bespeuren!
- De vieze smaak in je water en voeding is verleden tijd.
- Je beschermt je toestellen waardoor ze langer functioneren.
- Je energieverbruik daalt en je bespaart dus geld.
Een waterontharder installeren is een investering. Maar op de lange termijn bespaar je geld. Zo bespaar jij jaarlijks met een waterverzachter op deze 4 zaken:
- Je bespaart op schoonmaakproducten (+ €210)
- Je betaalt minder aan onderhoud- en vervangingskosten (+ €200)
- Je toestellen en kleding gaan langer mee (+ €177)
- Je geniet van een lager energieverbruik (+ €63)