Hawaiian Poké Bowl
Een mix van snel en gezond eten, daarvan moet je bij Hawaiian Poké Bowl zijn.
Waarschijnlijk heb je al eens gehoord van ‘hard water’?
Dit is water dat veel kalk bevat, wat nefast kan zijn voor leidingen en toestellen. Maar hoe werkt een waterverzachter nu precies? En hoe komt kalk in je leidingwater terecht?
Minder energieverbruik
Kalk heeft een isolerende werking. Leidingen die vol kalkresten zitten hebben dus meer tijd nodig om warm te worden. Dit zorgt voor onnodige energieverbruik. Een waterverzachter vermindert dus je energieverbruik. En dat is goed voor je portemonnee!
Langere levensduur van jouw toestellen
Water stroomt zonder problemen door je koffiezetapparaat, wasmachine of waterkoker. Maar kalk kan dit niet. Het zet zich dus vast op het apparaat zelf. Hierdoor verslijt je apparaat sneller en val je sneller in de kosten. Zacht water is wél lief voor je toestellen.
Minder poetsen
Kalkrijk of hard water laat aanslag achter op je kranen, tegels, douchescherm... Met een waterverzachter is dat verleden tijd. Gedaan met hardnekkige poetsproducten en schrobben!
Mooi glanzend servies
Van kalk in je water worden je glazen -en glazen schotels, vazen en kommetjes - dof. Zelfs de beste anti-kalktabletten kunnen daar niet tegenop. Maar een waterverzachter wel.
Bespaar tot 650 euro per jaar
Tel al de opgesomde besparingen bij elkaar op, en je kan tot 650 euro per jaar besparen. En dit door enkel een waterverzachter te installeren!
Langer mooie kleren
Kleding die je met zorg uitgekozen hebt, wil je graag zo lang mogelijk mooi houden. Maar hard water maakt die taak heel wat moeilijker: je wasgoed wordt vaal, voelt harder aan en verslijt sneller. Een waterverzachter is net zo lief voor je kleren als jij.
Zachter voor je voor huid en haar
Je huid is je grootste orgaan en dus moet je er zorg voor dragen. Hard water kan je huid - en haar - uitdrogen en zelfs vervelende kwalen zoals eczeem verergeren. Dankzij zacht water behouden zowel je huid als je haar hun natuurlijke glans en soepelheid. En je hebt ook nog eens minder zeep of shampoo nodig!
Lekkerder water
De mineralen in hard water geven een bepaalde smaak aan je koffie of thee. Met zacht water komen de echte smaken pas helemaal tot hun recht. En ook je glaasje vers getapt kraantjeswater smaakt zoveel lekkerder!
Beter voor het milieu
Hoe harder je water, hoe meer wasmiddel, zeep, anti-kalkproducten e.a. je nodig hebt. Dat heeft een zware impact op ons milieu. Met een waterverzachter in huis verklein je dus ook je ecologische voetafdruk.
Onze ervaren en degelijk opgeleide techniekers verzorgen het onderhoud en de herstellingen van je toestellen. Wij beperken ons niet tot onze eigen toestellen, maar helpen je ook verder met een aantal andere merken en types.
Een waterverzachter met wifi? Jazeker, het bestaat!
Dankzij onze app kan je jouw EcoWater eVOLUTION of refiner waterverzachter makkelijk verbinding laten maken met jouw wifinetwerk. Een aanrader, want zo wordt er heel wat mogelijk!
Smart Water Technology
Dankzij het revolutionaire sturingsalgoritme beschik je over het zuinigste toestel qua water- en zoutverbruik.
Standaard WiFi connectiviteit
De waterverzachter kan standaard met jouw WiFi netwerk verbonden worden en zo aangestuurd worden.
De waarschuwingsberichten via email of SMS zorgen voor extra gemoedsrust.
Duurzame materialen
De EcoWater waterverzachters gebruiken een minimum aan bewegende delen en nagenoeg uitsluitend corrosievrije materialen.
Uitgebreide mogelijkheden voor programmatie
Wij stellen het toestel volledig volgens jouw wensen en behoeften in. Indien je dit wenst, kunnen programmeerbare onderhoudsherinneringen, vakantie-instellingen, enzoverder ingesteld worden.
Smaakt jouw water raar? Ruikt het vreemd? Dat is niet normaal, en wij kunnen helpen.
Bekijk de meest voorkomende waterproblemenEen mix van snel en gezond eten, daarvan moet je bij Hawaiian Poké Bowl zijn.
Tivoli GreenCity, een bouwproject van ongeveer 400 appartementen.
Brussels Aquarium is gespecialiseerd in tropische vissoorten en aquariumtoebehoren.
Aan de achterkant van je toestel zit een kunststof hulpstuk, dat ervoor zorgt dat er water door de ontharder loopt. Je kan dit sluiten door de grote hendel dicht te schuiven. Er loopt nu onbehandeld water door je leidingen. Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld je planten water te geven.
Als je echt wil dat er geen water meer door de waterverzachter komt, draai je ook het kleine schroefje van de hardheidsregeling dicht.
Belangrijk is wel - dit is bedoeld als veiligheidsmaatregel, voor als er defecten aan je toestel zijn. Als je toch iets wil afsluiten tijdens je vakantie, sluit je best gewoon de hoofdkraan af, dan zit je safe.
Wees voorzichtig met het gebruik van de bypass, omdat de regeling van de resthardheid (dus het overblijvende kalkgehalte in de woning) ingesteld wordt op de bypass, met het schroefje.
Als je dus een specifieke resthardheid hebt laten instellen - bijvoorbeeld voor je verwarmingsketel - kom je best alleen aan dit schroefje als het echt nodig is.
Als je even je toestel in bypass wil zetten om onbehandeld water te gebruiken, hoef je het schroefje ook helemaal niet te sluiten.
Ben je niet helemaal zeker hoe je dit net moet doen? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen.
Ja. Nu, afhankelijk van hoe lang je weg bent, kan het dat de klok van je waterverzachter ontregeld is. Dit kan wat vervelend worden wat betreft de regeneratiemomenten, je toestel weet dan niet meer wanneer "midden in de nacht" nu eigenlijk is.
Op zich geen enkel probleem. In de handleiding staat in een paar eenvoudige stappen uitgelegd hoe je de klok opnieuw instelt.
Ja. Onze waterverzachters zijn (intelligent) volumetrisch gestuurd en gaan dus niet spoelen als er geen verbruik is. Het kan dus absoluut geen kwaad om de hoofdkraan dicht te draaien als je op vakantie vertrekt.
Neen. Er hoeft op zich helemaal niets te gebeuren met de waterverzachter als u op vakantie vertrekt. De enige uitzondering zijn onze heel oude toestellen die nog tijdsgestuurd werken. U kan deze herkennen aan de vakantiemodus die erop staat, die kan u uiteraard gebruiken.
Waterontharders bijvoorbeeld zijn kalkwerende apparaten. Polyfosfaatdoseertoestellen neutraliseren het effect van kalkneerslag. De fysische kalkwerende toestellen (dus magnetische of elektrische toestellen) echter worden verondersteld te vermijden dat de kalk in het water neerslaat.
Uit tests van verschillende fysische kalkwerende toestellen blijkt dat we kritisch mogen staan tegenover de goede werking ervan. In perfecte (laboratorium-)omstandigheden halen ze soms behoorlijke resultaten, maar in een praktijkomgeving is de werking eerder onvoorspelbaar en beperkt. Ze werken meestal enkel bij temperaturen die lager liggen dan die van een centrale verwarming en bij een beperkt debiet. Verder speelt ook de constante kwaliteit van het water een belangrijke rol.
Een waterontharder die werkt op basis van ionenuitwisseling is tot nu toe de enige beproefde technologie voor residentiële ontkalking van jouw water.
Er zijn uiteraard minimum kwaliteitsnormen voor leidingwater. Op veel plaatsen wordt water behandeld met chloor om bacteriën te doden en wordt het water ook gedeeltelijk onthard.
Het doel van deze centrale behandelingen is echter alleen om deze minimumvereisten te behalen. Het water kan nog steeds slecht smaken of ruiken, of magnesium, calcium of andere mineralen of onzuiverheden bevatten. Toch kunnen we stellen dat het Belgische leidingwater in het algemeen van zeer goede kwaliteit is.
Verder is het nooit uit te sluiten dat er zich onzuiverheden in het leidingwater bevinden, bijvoorbeeld door werken aan de hoofdleiding in de straat. Op sommige plaatsen is een voorfilter dan ook aangewezen.
Voor een private woning ouder dan 10 jaar, heb je recht op het gunstige BTW-tarief van 6%. Voor woningen jonger dan 10 jaar bedraagt het BTW-tarief 21%.
Een waterverzachter haalt kalk uit het leidingwater, alvorens dit leidingwater in jouw huis verdeeld wordt. Dit gebeurt met behulp van harsen, die de opgeloste kalk in het water vasthouden.
Er zijn andere systemen bekend die het water niet ontharden, maar het neerslaan van de kalk zouden beïnvloeden. Onze researchafdeling is steeds op zoek naar nieuwe manieren om water te behandelen, maar heeft nog geen dergelijk procedé gevonden dat performant en betrouwbaar genoeg is om te commercialiseren.
Binnen in de waterverzachter wordt het leidingwater over een harskolom gestuurd, waar de calcium- en magnesiumionen in het water (dus de kalk) vervangen worden door onschuldige natriumionen. Daarom noemt men dit proces ionenuitwisseling. De harskolom heeft een beperkte uitwisselingscapaciteit, die telkens opnieuw “opgeladen” wordt door de harskolom te spoelen met pekelwater. Dit proces wordt regeneratie genoemd.
Bij het regenereren worden de calcium- en magnesiumionen die uit het water gehaald zijn weggespoeld naar de riool, en terug vervangen door natriumionen, zodat de harskolom weer klaar is om uw water te behandelen.
1. Financiële voordelen
Het meest objectieve argument voor een waterontharder is misschien het financiële aspect. Aqua Belgica, de Belgische Federatie voor Waterbehandeling, berekende dat je tot 650 euro per jaar kan besparen dankzij een waterverzachter.
Even een kort overzicht:
Samen dus 650 euro op jaarbasis, voor een gemiddeld gezin. Indien je opteert voor een waterverzachter met geïntegreerde drinkwaterfiltratie op basis van actieve kool, zouden we bij deze berekening ook de besparing op flessenwater kunnen bijtellen, waardoor een toestel zichzelf binnen de twee jaar terugbetaalt.
2. Comfort & wellness
Naast de financiële voordelen biedt zacht water ook een hele hoop comfort. Je moet minder poetsen, want kalkaanslag is verleden tijd in jouw badkamer en keuken. Verder is zacht water op zich al beter voor huid en haar, wat nog versterkt wordt door het feit dat je minder detergenten gaat moeten gebruiken.
Zacht water is beter voor jouw wasgoed. Het slijt niet alleen minder snel, maar behoudt zijn kleuren beter en handdoeken blijven lekker zacht. Tenslotte zorgt zacht water voor lekkerdere koffie en thee, omdat de smaken volledig tot hun recht kunnen komen.
3. Impact op het milieu
Een waterverzachter heeft ook een positief effect op het milieu. De helft minder zeep en detergenten gebruiken, betekent ook de helft minder schadelijke stoffen in het afvalwater. Gecombineerd met de langere levensduur die jouw huishoudtoestellen en textiel gaan hebben, maakt dit het regeneratieproces ruimschoots goed.
Als je jouw ontharder combineert met bijvoorbeeld actieve kool filtratie of een drinkwatersysteem, kan je nog verder bijdragen aan de beperking van de afvalberg, omdat je geen flessenwater meer moet kopen.