header-image
 

PFAS in mijn kraantjeswater

wat moet ik doen?

In je eieren, groenten en zelfs je drinkwater: het lijkt alsof PFAS overal zitten. Er is zelfs een hogere PFAS-waarde in het drinkwater van Antwerpen, Zwijndrecht, Halle, Leuven en Oost-Limburg dan in de rest van Vlaanderen. En het gaat nog lang duren voor de schadelijke stoffen verdwijnen. De ‘forever chemicals’ zijn nauwelijks afbreekbaar en blijven heel lang hangen in het milieu én je lichaam.

*niet helemaal mee met wat PFAS en PFOS zijn? We zetten het hier voor je op een rijtje.

Hoe komt PFAS in ons drinkwater terecht?

Er is goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws: PFAS worden nu niet meer uitgestoten door fabrieken in België. Het slechte nieuws: vroeger wel. Toen kwamen PFAS in ons milieu terecht via de lucht of loosden fabrieken hun afvalwater in waterstromen.

Jammer genoeg gebruiken drinkwaterbedrijven datzelfde grondwater voor de winning van drinkwater. Hoewel ze hun uiterste best doen om het water zo goed mogelijk te filteren, zal er altijd PFAS in je kraantjeswater zitten.

PFAS

Make water great again: zo maak je komaf met PFAS in je water

Gelukkig zijn er twee manieren hoe je kan omgaan met dat PFAS-vervuilde water. We sommen ze op:

1. Drink lekker door

De aanwezige waarden hebben nog geen langetermijneffecten getoond. Maar, de studies hiernaar zijn ook nog niet lang bezig. Met de informatie die we nu hebben, lijken de risico’s binnen de perken.

Maar wat de toekomst zal uitwijzen, weten we niet. PFAS zijn vaak nieuwe stoffen, dus er is nog veel onbekend over hun exacte schadelijkheid.

2. Filter je kraantjeswater

Speel jij liever op veilig, en maak je helemaal komaf met PFAS? Dan is het tijd om in actie te komen. Breng de kwaliteit van je drinkwater zorgeloos op peil met de ERO 385. Dit extreem krachtig filtersysteem voor kraantjeswater zorgt ervoor dat jij weer geniet van schoon, veilig en PFAS-vrij water.


Maak komaf met PFAS in je kraantjeswater.
Vraag hier een vrijblijvende offerte voor de ERO 385 aan.


Lekker water, dag en nacht

Kies je voor een waterfilter van Ecowater? Dan slaap je op beide oren. Sta je toch op met een droge mond, en is er iets mis met je filtersysteem? Dan staan onze experts 24/7 klaar om jouw probleem op te lossen.

*Het verschil tussen PFAS en PFOS? Wat was dat ook weer?

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) is een brede familie aan chemische stoffen. PFOS (perfluoroctaansulfonaten) en PFOA (perfluoroctaanzuur) zijn de schadelijkste stoffen die deel zijn van deze familie.

PFAS verbindingen hebben zowel goede als slechte eigenschappen:

Goede eigenschappen

PFAS wordt gebruikt om producten water-, vet- en vuilafstotend te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan anti-aanbakpannen of je regenjas. Handig voor je eitjes, of om in droge kleren thuis te komen.

Slechte eigenschappen

PFAS-deeltjes zitten doordrongen in ons milieu. Via voedsel en je drinkwater komt de PFAS je lichaam binnen. Daar stapelen ze zich op en kunnen ze je immuunsysteem aantasten en mogelijk kankerverwekkend zijn.

Contacteer ons


 
One file only.
8 MB limit.
Allowed types: gif, jpg, jpeg, png, bmp, eps, tif, pict, psd, txt, rtf, html, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml, avi, mov, mp3, mp4, ogg, wav, bz2, dmg, gz, jar, rar, sit, svg, tar, zip.
8 MB limit per form.