Voor we van wal steken, is het belangrijk dat we een onderscheid maken tussen het water in je CV-circuit en je sanitaire warm water. Het CV-circuit is een afgesloten circuit, met het water dat door je (vloer-)verwarmingen heen loopt. Het sanitaire warm water is het water dat je in de keuken of de badkamer verbruikt.
In België hebben we het WTCB, het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf, dat zich onder meer bezighoudt met technische voorlichting naar de bouwsector. Zij brachten de eisen voor vulwater al in 2012 in kaart.
In hun onderzoek kwam naar voren dat er heel uiteenlopende informatie gegeven wordt. Om toch een eenduidige aanbeveling te doen, koos het WTCB ervoor om de aanbevelingen uit Duitsland te volgen (de VDI 2035 norm). Dit komt ruwweg neer op het volgende: hoe groter het vermogen van je ketel en hoe groter het watervolume in je systeem, hoe lager de aanbevolen hardheid van het vulwater.
Nu blijkt dat het niet zo evident is om de waterinhoud van een systeem van te voren in te schatten. Alle buizen in je huis gaan water bevatten, en vooral bij vloerverwarming kan dat heel snel oplopen.
Je ziet dan ook dat een aantal (vaak Duitse) ketelfabrikanten het zekere voor het onzekere nemen, de aanbeveling geven om het systeem op te vullen met zacht water, en ervoor gaan zorgen dat er geen componenten aanwezig zijn in de ketel die slecht reageren op behandeld water. Zo zit je altijd safe, hoe groot het watervolume ook wordt.
Belangrijk om weten is dat de hardheid van het water (dus de hoeveelheid kalk die erin zit) en de corrosiviteit van het water (dus de mate waarin het water corrosie kan veroorzaken) niet met elkaar gelinkt zijn. De corrosiviteit van water hangt vooral samen met het zuurstofgehalte, dat eigenlijk met de hoeveelheid kalk weinig van doen heeft.
Je sanitaire warm water (dus voor in je bad of douche of in de keuken) is weer een ander verhaal. Omdat het steeds over vers water gaat, wordt er steeds opnieuw kalk aangevoerd doorheen je systeem, met alle gevolgen van dien. Je boiler of doorstromer en je leidingen kunnen verkalken, dit brengt rendementsverlies met zich mee, en leidt op de lange duur tot schade.
Met een waterverzachter loopt er geen kalkhoudend water meer door je leidingen, dus geen verkalking en geen rendementsverlies.
Toch zijn er fabrikanten die een zekere inkomende hardheid aanbevelen, soms tot 15 Franse graden (wat eigenlijk al "semi hard" water is). Meestal is dat geen enkel probleem, een EcoWater waterverzachter kan ingesteld worden om eender welke resthardheid te leveren, zolang deze lager is dan de hardheid van het leidingwater, natuurlijk.
En daar wringt soms het schoentje - bijvoorbeeld in de regio Lommel in Limburg is het leidingwater van nature erg zacht (een hardheid rond de 8 Franse graden). Dit is veel lager dan de aanbevolen hardheid voor sommige boilers. Als je in die regio woont kan dus de garantie voor je boiler direct vervallen, zonder dat je daar iets aan kan doen.
Je zit dan veiliger met een boiler of doorstromer die de VDI 2035 richtlijn volgt, want deze toestellen kunnen met zacht water overweg.
Kijk in elk geval na wat de fabrikant van je verwarmingstoestel voorschrijft. Omdat het binnenwerk heel erg kan verschillen qua materialen (die niet allemaal op dezelfde manier reageren op behandeld water), is het altijd beter om gewoon te doen wat er voorgeschreven wordt - al was het maar zodat eventuele garanties niet zouden vervallen.
Als je gewoon zeker wil zijn, neem je een toestel dat de VDI 2035 norm volgt en plaats je een waterverzachter. Zo ben je gerust wat betreft het warm water in huis, en geniet je van al het comfort van zacht water.