Aqua Belgica, de Belgische Federatie voor waterbehandeling, berekende, op basis van cijfers van het NIS, dat een Belgisch gezin van 4 personen op jaarbasis tot 650 euro kan uitsparen door het gebruik van een waterontharder. Een onderzoek, uitgevoerd in Amerika door het onafhankelijk Battelle Memorial Institute, een onafhankelijk test- en onderzoekscentrum voor toegepaste wetenschappelijke en technologische ontwikkeling, staaft deze bevindingen. Deze studie werd in 2009 uitgevoerd onder de leiding van de Water Quality Research Foundation (WQRF).
Een modaal gezin gebruikt per jaar voor 420 euro aan zeepproducten: 186 euro voor reinigings- en onderhoudsproducten en 234 euro aan producten voor lichaamsverzorging. Door het gebruik van een waterontharder kan het totaal verbruik van detergenten tot 50% verminderd worden, wat een besparing oplevert van 210 euro. Door het ontbreken van kalk in onthard water daalt het gebruik van detergenten die men nodig heeft om schoon te maken immers aanzienlijk. Verder heeft men ook geen wasverzachters, anti kalk middelen en dergelijke meer nodig bij het reinigen en schoonmaken.
De Batelle studie onderzocht het verwijderen van vlekken met koud water. Om hetzelfde resultaat te bekomen, was er met verzacht water maar de helft van de hoeveelheid detergent nodig als met hard water. Onthard water gebruikt met andere woorden minder detergenten en heeft een energiebesparing tot gevolg doordat op een lagere temperatuur gewassen kan worden om hetzelfde resultaat te bekomen.
Uit cijfers van het Nationaal Instituut voor Statistiek blijkt dat een gemiddeld gezin op jaarbasis 419 euro spendeert aan warm water. Dankzij een ontharder vindt er geen kalkafzetting meer plaats in de toestellen die met warm water werken, dus kan een gezin 15% besparen, ofwel 63 euro.
Het onderzoek van het Batelle Institute heeft uitgewezen dat waterontharders ervoor zorgen dat toestellen die water opwarmen hun efficiëntie behouden. Bijvoorbeeld, huishoudelijke gasketels met een voorraadvat die gevoed worden met onthard water behouden hun oorspronkelijke efficiëntie gedurende 15 jaar. Daarentegen, wanneer er hard water gebruikt wordt, kan dit leiden tot een verlies in efficiëntie tot 48%.
Ook de levensduur van elektrische boilers verhoogt sterk. Kalkaanslag heeft een negatief effect op de prestaties van de boiler, maar als er geen kalk meer in het water zit, komt er ook geen kalkaanslag meer voor. Volgens het Battelle Institute zal bij het gebruik van hard water in elektrische boilers “de levensduur van het verwarmingselement verminderen doordat de kalkaanslag de werkingstemperatuur van het element verhoogt”.
Dit betekent: kalk is een natuurlijke isolator, dus om het water even warm te krijgen, zal het verwarmingselement veel warmer moeten worden. Dit is nefast voor de levensduur ervan.
In de studie behielden douchekoppen die werken met verzacht water een schitterende glans en een volledige doorstroming, terwijl kranen goed bleven goed functioneren, zoals op de dag waarop ze geïnstalleerd werden. Als er hard water gebruikt werd, verloren douchekoppen 75% aan doorstromingscapaciteit in minder dan 18 maanden, terwijl kranen hun vooropgestelde doorstromingscapaciteit niet konden behouden door de kalkophoping in de zeefjes. Sterker nog, bij het gebruik van hard water waren de zeefjes bijna volledig verstopt na amper 19 testdagen.
Verder werd de werking van vaatwasmachines en wasmachines onderzocht, gedurende 30 dagen en 240 volledige wasbeurten. Waar er verzacht water gebruikt werd, waren er vrijwel geen sporen van kalkaanslag. Door er gewoon even met een doek over te gaan, zagen de toestellen er terug als nieuw uit. De toestellen die hard water verbruikten moesten aan de binnenkant ontkalkt en schoongemaakt worden, door de ophoping van aanslag en bezinksel.
Een gemiddeld gezin spendeert jaarlijks zo’n 200 euro aan het onderhoud en het vervangen van kranen, leidingen en warmwatertoestellen. Door het gebruik van onthard water is er geen onderhoud van de kranen en leidingen meer nodig en zullen warmwatertoestellen ook minder snel vervangen dienen te worden. Dit levert een jaarlijkse besparing op van 200 euro.
Naast de langere levensduur van elektrische toestellen, ziet men ook dat kledij en huishoudlinnen een langere levensduur heeft wanneer verzacht water gebruikt wordt. Door te wassen met zacht water kan er immers geen kalkaanslag plaatsvinden in de vezels. Genomen dat een gemiddeld gezin 1.182 euro aan kledij en huishoudlinnen spendeert op jaarbasis, kan tot 177 euro (15%) bespaard worden op kledij doordat vroegtijdige slijtage niet optreedt.
Wanneer men alle bovenstaande besparingen optelt, kan een gezin op jaarbasis tot 650 euro besparen door het gebruiken van een waterontharder. Door de verlaging in energieverbruik en verbruik van detergenten, antikalk- en zeepproducten draagt een waterverzachter bij tot een properder milieu. Tevens hebben toestellen die werken op onthard water een langere levensduur, wat maakt dat toestellen minder snel vervangen moeten worden.