Een van de meest bepalende factoren voor het eindresultaat van een carwash, is de naspoeling, en meer bepaald, de waterkwaliteit die daarbij gebruikt wordt. Als er mineralen opgelost zijn in het water (wat met bijvoorbeeld stadswater zo is), gaan deze neerslaan bij het opdrogen, waardoor je strepen krijgt. Daarom wordt er gebruik gemaakt van mineraalarm water, ook wel vlekvrij water genoemd.
Vlekvrij water voor carwashes
Mineraalarm water wordt geproduceerd met de techniek van omgekeerde osmose (vakterm Reversed Osmosis of RO), waarbij het water door een zeer fijnmazig membraan geperst wordt, en tot 99% van de opgeloste stoffen (vakterm Total Dissolved Solids of TDS) achterblijven. Osmosewater bevat dus geen mineralen, en laat dus geen strepen na als het opdroogt - daarom dus vlekvrij water.
Een tweede optie is regenwater, dat is van nature ook mineraalarm. Er zijn twee nadelen aan onbehandeld regenwater: er zit veel zwevend materiaal in zoals zand en resten van bijvoorbeeld bladeren, en verder is het bacterieel besmet. Als je dus regenwater opslaat in een tank, heb je binnen de kortste keren algengroei. EcoWater Systems heeft voor deze beide problemen een oplossing, waardoor regenwater een perfect kan gebruikt worden voor de naspoeling bij carwashes. Hieronder lichten we dit toe.
In de praktijk - BMW Sneyers in Herentals
Vrijwel elke BMW-garage is uitgerust met een car wash, als service naar de klanten, in het geval van de BMW-garage Sneyers in Herentals zijn er dat zelfs twee. Je auto blinkend gepoetst terugkrijgen na een onderhoud geeft gewoon dat gevoel van luxe dat bij een automerk als BMW hoort.
Bij de recente verbouwing van de showroom werd er een opslagcapaciteit van 80 m³ voorzien voor regenwater, ideaal om te gebruiken in de carwashes.
Technische Opstelling
De eerste stap is een voorfilter voor het grove zwevend materiaal, om de installatie te beschermen Daarna wordt er met een impulswaterteller een dosering van een bacteriedodend product aangestuurd. Zo zijn we zeker dat er geen algengroei en andere onwenselijke problemen optreden. Het water loopt daarna door de tank met filtermedia voor het fijne zwevend materiaal, waarna het in het buffervat terecht komt. Dat vat is uitgerust met vlotters, die de waterbehandeling aansturen. Vanuit het vat wordt dan het water op druk gebracht voor de wasstraat door middel van een pomp.
Specifieke expertise
De details zitten hem hier in de vlotters die gebruikt worden op het buffervat. Om te beginnen zijn er twee vlotters aanwezig die het vulproces van het vat besturen, en verder een beveiliging tegen drooglopen van de pomp. Daarbij zijn er twee vlotters aanwezig die een backup navulling sturen. Als dus de regenwatervoorraad op zou zijn, treedt een tweede circuit in werking dat het buffervat gaat navullen vanuit een secundaire bron. Dat kan stadswater zijn, maar bijvoorbeeld ook putwater, al naargelang beschikbaarheid.
Het grote voordeel aan deze installatie is dat ze zeer compact is, en toch zorgt voor een optimaal resultaat in de car wash. Regenwater is namelijk zacht water, waardoor er geen schade door kalkaanslag optreedt. Verder, als het goed behandeld en gefilterd wordt (zoals hier het geval is), levert regenwater de perfecte naspoeling.