AZ Turnhout, campus Sint-Elisabeth

Waterbehandeling in de zorgsector: dialyse

Wij hadden de kans om de waterbehandeling voor de dialyse van het ziekenhuis St Elisabeth in Turnhout in beeld te brengen, van de montage in ons magazijn tot de plaatsing op locatie. We brengen dit project in chronologische volgorde aan, zoals het voorbereid en gerealiseerd werd. 

Vooronderzoek

Op basis van het gevraagde debiet, de inkomende waterkwaliteit aan de ingang en de gevraagde waterkwaliteit aan de uitgang werd voor de volgende opstelling gekozen:

  • Een duplex ontharder
  • Een ROHD SB omgekeerde osmose-toestel
  • Een buffervat met circulatie, UV- en bacteriefilter
  • Mixed bed harsen

STAP 1 • Montage van het ROHD SB omgekeerde osmose-toestel

Het toestel werd in onze montage-afdeling met de grootste zorg geassembleerd en uitvoerig getest. In ons assortiment is dit toestel aan de kleinere kant, maar nog steeds perfect geschikt voor de parameters van dit project. 

Een toestel voor omgekeerde osmose gaat het water door een heel fijn membraan persen, waardoor tot 99% van de opgeloste stoffen uit het water gefilterd worden. 

STAP 2 • Voorbereiden van het buffervat

Het buffervat wordt hier voorzien van een circulatiepomp en een aantal vlotters voor de sturing.

Het buffervat is nodig omdat er door omgekeerde osmose een enorm debietverlies optreedt, zelfs onder hoge druk. Nu is het zo dat er niet de hele tijd water afgenomen wordt (de dialyse-afdeling vraagt geen continue watertoevoer). We zorgen er dus voor dat het buffervat groot genoeg is om de hoeveelheid water die tegelijk nodig is geleverd kan worden, waarna het buffervat (op een lager tempo) terug opgevuld wordt. 

STAP 3 • Voorbereiden van de filters

In onze montage-afdeling worden de UV-filter en de bacteriefilter voorgemonteerd op een bord, zodat ze eenvoudiger te plaatsen zijn op locatie. 

Om hygiënische redenen mag het water in het buffervat niet stilstaan. Daarom wordt het steeds rondgepompt in een circuit. Het stroomt steeds langs de UV-filter en de bacteriefilter, waardoor we zeker zijn dat er geen bacteriegroei kan optreden.

STAP 4 • Plaatsing

Op twee dagen tijd worden alle toestellen in de technische ruimte geïnstalleerd, onder meer met hulp van de technische dienst van het ziekenhuis en een elektriciteitsbedrijf. Ook wordt er uitgebreid getest en afgesteld. 

De installatie van de waterverzachter en de tanks met mixed bed harsen moet niet echt voorbereid worden - althans, niet in onze magazijnen. 

Heb je interesse in een project voor waterbehandeling, of had je graag met één van onze experts gesproken? Neem dan vrijblijvend contact op!

Wat zit er in mijn water?

Smaakt jouw water raar? Ruikt het vreemd? Dat is niet normaal, en wij kunnen helpen.

Bekijk de meest voorkomende waterproblemen

Contacteer ons