De Lijn

Waterbehandeling voor carwashes

Een mooie, propere bus zonder vlekken of strepen. Dat was het doel van De Lijn. Daarom zorgde EcoWater systems dankzij ontkalking en omgekeerde osmose voor de meest vlekkeloze bussen! Een van de meest bepalende factoren voor het eindresultaat van een carwash, is de naspoeling, en meer bepaald de waterkwaliteit die daarbij gebruikt wordt. Als er mineralen opgelost zijn in het water (wat met bijvoorbeeld stadswater zo is), gaan deze neerslaan bij het opdrogen, waardoor je strepen krijgt. Daarom opteerde De Lijn voor de expertise van EcoWater.

Vlekvrij water voor carwashes van De Lijn Oostende

Wij maakten gebruik van mineraalarm water, ook wel vlekvrij water genoemd. Mineraalarm water produceren wij met de techniek van omgekeerde osmose (vakterm Reversed Osmosis of RO), waarbij het water door een zeer fijnmazig membraan geperst wordt, en tot 99% van de opgeloste stoffen (vakterm Total Dissolved Solids of TDS) achterblijven. Osmosewater bevat dus geen mineralen, en laat dus geen strepen na als het opdroogt.

In de praktijk

De stelplaats van De Lijn in Oostende is recent verhuisd naar een nieuwe locatie aan de Slijkensesteenweg, die plaats biedt aan 85 bussen en 51 trams. Deze locatie is ook uitgerust met automatische wasinstallaties, waarvoor waterbehandeling nodig is. 

De installatie van EcoWater die aanwezig was op de vorige locatie werd afgebroken, gereviseerd, en mee verhuisd naar de nieuwe locatie. Ons systeem voedt twee spoelbogen - eentje voor de bussen en eentje voor de trams - die de naspoeling doen, en zo instaan voor het perfecte resultaat.

Technische opstelling

Het binnenkomende stadswater wordt eerst behandeld door een  5132 duplex 2” waterontkalker, want ontharden is steeds de eerste stap bij de productie van vlekvrij water.
De tweede stap is de omgekeerde osmose, een ROHD 4008, die probleemloos een debiet van 2m3 per uur kan leveren. We voorzagen verder nog een Testomat hardheidsmeting, en een buffervat voor het geproduceerde osmosewater.

Bij installaties waarbij omgekeerde osmose gebruikt wordt, is een buffervat vrijwel altijd aanwezig. De gevraagde piekdebieten worden opgepompt uit het buffervat, terwijl de RO-installatie het vat langzaam terug bijvult. Zo kan de RO-installatie veel kleiner gedimensioneerd worden, en dus veel goedkoper blijven.

Specifieke expertise

Het buffetvat is uitgerust met vlotters voor de sturing van het systeem dat ervoor staat (de ontharder en de omgekeerde osmose), maar de details zitten vooral in wat er daarna komt.

De pomp die de procesdruk voorziet, dus die het water voor de naspoeling op druk brengt, is frequentiegestuurd. Dit betekent dat de pomp hard gaat draaien als de afname groot is, en minder gaat draaien als de afname klein is. Zo moet de pomp vrijwel nooit op maximale kracht draaien, waardoor ze langer meegaat.

Een tweede maatregel die genomen werd is de plaatsing van een expansievat. Dit heeft als voordeel dat de pomp minder snel zal op- en afslaan, omdat het expansievat de eerste liters afname opvangt. Verder helpt het expansievat met het opvangen van schommelingen in de druk op de leidingen – de druk zou anders omhoog schieten, telkens de pomp aanslaat. Dankzij dit expansievat blijft de druk constanter, waardoor de leidingen minder belast worden.

Wat zit er in mijn water?

Smaakt jouw water raar? Ruikt het vreemd? Dat is niet normaal, en wij kunnen helpen.

Bekijk de meest voorkomende waterproblemen

Contacteer ons